Hoppa till huvudinnehåll

Skärgårdsstiftelsens service

0
Servicebåt

Ett av Skärgårdsstiftelsens uppdrag är att tillgängliggöra skärgården för besökare. Därför finns det bastur, öppna bodar och lägerplatser som är fritt fram att använda för dig som vill upptäcka skärgården.

Bastu

På flera platser i Stockholms skärgård kan du njuta av härliga bastubad i Skärgårdsstiftelsens bastur. På Träskö-Storö, Ostholmen, Österviken och Nämdö finns bastur som är öppna för allmänheten och som du bokar och swishar avgiften till på plats. Basturna är öppna från maj till slutet av oktober. 

Läs mer om Skärgårdsstiftelsens service.

Ruissalo Sauna

Öppen bod

På ett par ställen i skärgården har Skärgårdsstiftelsen så kallade öppna bodar, som är små enkla stugor där du kan övernatta gratis i en eller två nätter. I bodarna har du tillgång till sängplats och möjlighet att värma mat. Bodarna kan inte bokas och det är först till kvarn som gäller, så det kan vara så att du måste dela boden med andra. På Kulans uddar på Bergbo Storö i Möjaskärgården finns det en öppen bod med fyra bäddar och på Myggskären sydost om Fjärdlång finns det två öppna bodar.

Läs mer om Skärgårdsstiftelsens service.

Oppenbod

Utbildningsplats skärgården

Utbildningsplats skärgården är ett initiativ från Skärgårdsstiftelsen som vänder sig till alla barn oavsett ålder, kunskap och fysiska förutsättningar. Utbildningsplatsen ligger på Gålö och är anpassad för barnfamiljer och skolklasser. Här får barnen en inblick i skärgårdslivet, Östersjöns miljö, skog och historia. På utbildningsplatsen finns pedagogiskt aktivitetsmaterial och en liten lånelåda med fältmaterial. Hör av dig till Gålö havsbad för att boka.

Läs mer om Skärgårdsstiftelsens service.


Utbildningsplats

Snorkelleder

Om du besöker Björnö eller Nåttarö kan du upptäcka världen under ytan genom att följa Skärgårdsstiftelsen anlagda snorkelleder. De skyltade undervattenslederna är ca 200 meter långa och går som mest på tre meters djup. Upptäck spännande arter som havsnålar, tångräkor, sjustråliga smörbultar med flera. 

Nåttarö hittar du snorkelleden vid sidan av ångbåtsbryggan, nedanför Nåttarö restaurang. På Björnö finns snorkelleden vid Torpesand. Leden är anpassad för funktionsnedsatta och synskadade med en rullstolsanpassad brygga (bryggan ligger i 15/6-1/9) och undervattensskyltar med taktil och punktskrift.

Läs mer om Skärgårdsstiftelsens service.

Lägerplatser

På flera av de öar och områden som förvaltas av Skärgårdsstiftelsen finns det iordningsställda platser som är avsedda för lägerverksamhet. Lägerplatserna finns på Björnö, Gålö och Nåttarö och hit kan scouter, skolor och större sällskap komma för att tälta och njuta av naturen. I anslutning till lägerplatserna finns utedass, sopbod och ofta tillgång till färskvatten. Några områden nås med bil eller buss, andra med skärgårdsbåt. Alla lägerplatser ligger i naturreservat där särskilda reservatsbestämmelser gäller.

Läs mer om Skärgårdsstiftelsens service.

Lagerplats