Hoppa till huvudinnehåll

Lilla ringvägen - En stor upplevelse

0
Finland The Archipelago Trail Cycling

Längs den cirka 120 km långa Lilla Ringvägen kan man beundra den sköna skärgårdsvyn. Du kan åka runt rutten vilketdera håll du vill. Lilla Ringvägen passar utmärkt för cyklister, men kan också köras runt med en personbil. Då tar det en dag att åka runt rutten. Kom ihåg att ta i aktande färjornas tidtabeller. Längst största delen av vägen kan du också ta buss. Det finns mycket att se och göra längs rutten, så det lönar sig att övernatta till exempel i Nådendal, Själö eller Nagu.

Åbo och Nådendal – Sommarstäderna utan like

Med en omfattande erbjud av tjänster är Åbo den naturliga början och sluten till din resa. Åbo är Sydvästra Finlands centrum och Finlands äldsta stad. Stadslandskapet berättar historien om stadens åtta århundraden. Förutom historia, är Åbo är också ett ymnighetshorn för konst, evenemang, shopping och restauranger.

Du kan åka ut på Lilla Ringvägen antingen längs vägen till Nådendal, eller genom att stiga på s/s Ukkopekka, en äkta, gammal ångbåt. På den nostalgiska båtfärden kan du beundra Runsalas vackra villor och se den idylliska gamlastaden i Nådendal redan innan båten anländer i kajan. Utforska i lugn och ro denna gamla kloster- och badstadens historia genom att besöka kyrkan och museet, njut av vad restaurangerna har att erbjuda och glöm all stress på de smala trähusgränderna. Nådendal är också känd som Muminvärldens officiella hemstad, så det lönar sig att hälsa på Mumintrollen. En avslappnad stämning på semestern får du då du bokar en spabehandling på Nådendal Spa.

Bekanta dig med ön Loistokari på kvällskryssningen med s/s Ukko Pekka.
Ångbåten s/s Ukkopekka närmar sig bryggan. På bryggan står en liten pojke. I bakgrunden syns Nåden-dals Kyrka.

Nådendals mångsidiga skärgård

Från Nådendals centrum fortsätter resan över Naantalinsalmi mot Luonnonmaa, där du hittar Gullranda, sommarresidensen till presidenten. Om du är intresserad av att se Gullrandas praktfulla trädgård, kolla upp öppettiderna i förväg. Några kilometer framåt längs havsstranden, omringad av golfbanor, finns Kultaranta Resort. Där kan du hitta mångsidiga logi-, restaurang-, welness- samt programtjänster och en badstrand.

Från Särkäsalmibron kan du beundra den vackra havsutsikten. Efter det fortsätter vägen mot Rimitos landsbygd. I Poikko by kan du njuta av Restaurang Pohjankulmas skärgårdsmat. I Rimito centrum kan du stanna och ladda upp. Det lönar sig också att besöka Rimitos medeltida kyrka, med dess imponerande vägg- och takmålningar. Rimito är känd för sin färskpotatis, som många är vana vid att njuta med sill. Ungefär fyra kilometer från Rimito kyrkby finns Rööläs gamla sillhamn, där du kan bekanta sig med den lokala historiken i bland annat museet Diksel, och i Kvarnmuseet. Du hittar också flera restauranger längs havsstranden.

Från Röölä är det ungefär 10 km till färjeläget i Hanka. Kom ihåg, att det finns en färja med tidtabell på vägen dit. Hämärösalmis färja, som är gratis, tar dig på några minuter från ön Airismaa till Aaslaluoto. Efter det kan du fortsätta framåt med M/S Östern till Själö från färjeläget i Hanka, och därifrån till Nagus centrum. Båtfärden tar en avgift och följer en tidtabell under sommaren. Alternativt kan du också ta Skärgårdslinjens rutt med M/S Hamnskär som tar dig från Röölö, via Själö, till Nagu.

 

En solnedgång bakom den finska skärgården.
Njut av de ljuvliga vyerna längs Lilla Ringvägen. Bild: Visit Naantali

Den historiska Själö och Nagus livliga centrum

Bara de som reser utan bil kan undersöka Själö. Ön är känd för sin intressanta historia som ett spätelskehospital och mentalsjukhus, vilket träkyrkan på ön påminner om. I dag kan du få guidade rundturer på ön. Det finns också boendealternativ och restaurangtjänster för resenärer.

Från Själö tar en färja dig till Nagus Kyrkby på en halvtimme. Du kan bekanta dig med det här sommarparadiset till fots: gästhamnens liv och rörelse, flera restauranger, terrasser, boendetjänster samt lugnet i det medeltida kyrkan. Det finns flera sätt du kan njuta av det sköna sommarvädret: sola dig på Framnäs badstrand, hyr en SUP- bräda eller kajak, eller följ kanske i en känd konstnärs fotspår? Victor Westerholm tillbringade sin barndom här, och du kan promenera längs Westerholm stig som går genom naturen.

Lilla ringvägen tar dig från Nagus centrum österut längs Skärgårdsvägen. Till färjebryggan är det ungefär 15 km, men det lönar sig att spara tid till att beundra de sköna vyerna. Du kan se den runda och klippiga ön Kalven från färjan. Den gula färjan trafikerar med 15 minuters mellanrum, och tar passagerare gratis till Pargas Lillmälö på bara 10 minuter.

En kvinna med randig tröja dukar ett bord ute. Runt henne finns träd med gröna blad, och i bakgrunden finns ett gult hus.
I hjärtat av Nagu hittar du Köpmans, Båthuset och Hotel Strandbo som bjuder på utmärkta platser att slappna av. Bild: Kari Ylitalo / Visit Finland.

Pargas och S:t Karins- pärlor i skärgården

Efter ungefär fem kilometer kan du titta till höger, och se Lenholmens frodiga naturskyddsområde med dess uråldriga ekar, blomsterängar och fågeltorn. Efter ett par kilometer kan du ta en paus på gården till den idylliska Café Sattmark. Där bjuds det på kaffe, mat, stugboende och naturstigar.

På vägen till Pargas vid sidan av Cementvägens korsning kan du se intressanta föremål som berättar om områdets långa industriella historia. Det lönar sig att besöka utsiktsplatsen, där du kan titta ner i ett 100 meter djupt stenbrott, och industrimuseet, som ligger bredvid. I centrum, alldeles bredvid Köpmansgatan och gästhamnen, hittar restauranger, caféer, fiskbutiken Fiskis samt den personliga ArtBank gallerian med Salvador Dalí tema. Det lönar sig också att ta en titt in i kyrkan, och besöka Gamla Malmen med dess färgglada trähus.

Din resa fortsätter från Pargas över Rävsunds bro och mot S:t Karins Kustö. Där kan du beundra den medeltida biskopsborgens ruiner, eller äta i sommarrestaurangen Villa Wolax. Du kan ta dig till S:t Karins moderna centrum över en bro, och därifrån är det bara cirka 10 kilometer tillbaka till Åbo.

Slottsruiner, med den finska skärgården i bakgrunden.
I S:t Karins Kustös slottsruiner kan du följa i biskoparnas fotsteg.

Klimatvänligt resande

Med så många tjänster och färjor där du kan vila dig, passar den här rutten utmärkt till att åkas med cykel. Tammiston tila, Själö och Villa Wolax har utmärkta tjänster, vilket har gett dem ett Välkommen cyklist-märke.

 Du kan hitta en liten reparationssats i Pargas centrum, Lillmälö färjehamn, Nagus gästhamn, Rimitos Hanka och Röölä. Om det plötsligt börjar regna, eller du inte vill cykla hela vägen, kan du utnyttja Föli-linjen Åbo – Nådendals cetrum – Röölä och Skärgårdsbussens turer som går mellan Nagu och Åbo. Tidtabellerna hittar du bland annat från Matkahuollos reseplanerare, och färjetrafikens tidtabeller kan du hitta från lautta.net- sidan.

Den mest omfattande hyrestjänsten för cyklar i skärgården erbjuder Carfield. I Åbo kan man också hyra elcyklar från 10Bikes och Onnipyörä. Dessutom har Visit Naantali flera resebolag längs vägen som hyr ut cyklar. Alla fartyg som nämnts i texten fraktar cyklar. Bussarna tar med cyklar då det finns utrymme.

Två cyklister cyklar längs en landsväg. I bakgrunden syns den finska skärgården.
Lilla Ringvägen passar utmärkt att resas med cykel! Bild: Juho Kuva / Visit Finland